V1-aanval - 1 december 1944

Op 1 december 1944 bezochten twee leden van het verzet, Isidoor Bruers en Albert Loddewijckx uit Meensel-Kiezegem, Linkhout en de familie Roucourt om hen te bedanken. Beide verzetslieden moesten hun dorp ontvluchten in augustus 1944 en zochten en vonden onderdak in Linkhout.

Tijdens hun bezoek sloeg het noodlot echter toe. Een V1 bom sloeg in op het huis waar ze op dat moment op bezoek, in de Priesterse Heidestraat in Linkhout.

Twee van de kinderen van de familie Roucourt kwamen om (Irma, 10 jaar en Maurice, 2 jaar), net als de twee verzetslieden uit Meensel-Kiezegem die toevallig op bezoek waren. Irma, het dochtertje dat omkwam, was die dag net ziek thuis van school.

Isidoor Bruers stierf meteen, Albert stierf twee dagen later in het ziekenhuis van Diest. De moeder van de familie Roucourt werd ook zwaar gewond, maar ze overleefde de V1 inslag.

Ter nagedachtenis van deze gebeurtenis werd er op de locatie van het huis van Rocourt een kapelletje geplaatst. Dit kapelletje werd in 2019 echter vernield door de eigenaar van de grond waarop het kapelletje stond, enkel en alleen omdat hij boos was op de gemeente Lummen, een zeer jammerlijke en laffe daad die niemand kan goedpraten.

Kapelletje in de Priesterse Heidestraat, foto uit 1985 genomen door Rudy Kenis

Herdenking in het museum van Meensel-Kiezegem (foto: Andy Truyers)

De V1 (bron: Wikipedia)

De V1 was een verveldingswapen, het dankt zijn naam dan ook aan het Duitse woord Vergeltungswaffe 1. In totaal werden er meer dan 30.000 V's geproduceerd.

De V1 had vliegtuigvleugels en staartvlakken. Ze werd voortgestuwd door een Argus AS-014 pulserende straalmotor, een variant van de reed in 1932 door Paul Smidt ontworpen straalmotor. Hij kon een stuwkracht produceren van circa 300 kilogram en gebruikte een doodgewone autobougie als ontsteking.

V1 (foto: Wikipedia)

Het toestel was uitgerust met een explosieve lading in de neus en vloog door middel van een primitieve straalmotorenaandrijving en een simpel geleidingssysteem op eigen kracht naar zijn doel.

Als een V1 overkwam, was zijn sputterende geluid duidelijk hoorbaar. Op een vooraf ingesteld tijdstip (of als de brandstof op was) stopte de motor en dook de raket omlaag waarna bij de inslag de springkop explodeerde. Vanwege het kenmerkende pruttelende geluid dat de motor maakte kreeg hij van de Amerikanen de bijnaam Buzz-bomb.

V1 aan Le Blockhaus in Eperlecques (foto: Nick Lieten)

Als gevolg van de aanvallen met V1's vielen in geheel Europa ongeveer 40.000 gewonden, voornamelijk onder de burgerbevolking. De V1's werden onder alle weersomstandigheden en op willekeurige tijden van de dag gelanceerd en kwamen vaak midden in woonwijk terecht. Hierdoor zaaiden ze veel angst onder de bevolking.

Lest we forget...