HERBERT Thomas CAMPBELL - bommenrichter

Herbert Campbell werd geboren op 10 juni 1922 in Mudgee, New South Wales,, Australië. Hij behoorde tot de Royal Australian Air Force.

Op zijn 17e nam hij dienst als klerk in een bank in Mudgee.

In 1940 werd hij opgeroepen om zijn dienstplicht te vervullen. Hij wou in dienst gaan bij de luchtmacht, maar kreeg geen toestemming van zijn vader. Na lang aandringen veranderde zijn vader toch van gedachte.

Campbell begon zijn vliegopleiding in april 1943 in Narromine, New South Wales. In juni werd hij overgeplaatst naar het Emire Air Training Scheme in Canada. Voor hij naar Canada trok vierde hij nog zijn 21e verjaardag bij zijn ouders, twee zussen en schoonbroer in Mudgee. Hij kreeg een uurwerk waarin zijn naam en stamnummer werden gegraveerd als verjaardagsgeschenk.

Campbell en zijn familie op zijn 21e verjaardag, vlak voor zijn vertrek naar Canada (foto: Rudy Kenis)

Campbell kwam in Canada aan in juli 1943. Hij kreeg een opleiding tot piloot in Ontario, maar op 18 augustus werd deze onderbroken. Om onbekende redenen kon hij de cursus niet verder volgen. Campbell werd voor de keuze geplaatst: terugkeren naar Australië of zich omscholen tot navigator of bommenrichter. Hij koos voor het laatste.

Hierop werd Campbell naar Manning Pool in Toronto gestuurd. Hij begon zijn training in november 1943. Op 24 februari 1944 werd hij gekwalificeerd als bommenrichter en in april werd hij ingescheept voor de lange reis naar Engeland waar hij verder onderricht kreeg als bommenrichter te Penrhos, in juni 1944.

In juli verbleef Cambell een maand in Llandwrong bij de No.9 AFU waar hij bombardementsoefeningen deed met Avro Anson vliegtuigen.

Half augustus 1944 werd hij overgeplaatst naar No.30 OTU in Seighford waar hij op 21 augustus aan de crew van Alex Jenkins werd toegevoegd.

 

Sydney Swift en Herbert Campbell (foto: Marcus Theile)

Op 1 januari werd Campbell ondergebracht bij het 460e Squadron in Binbrook waar hij aan de operationele bombardementen op Duitsland begon: Zeitz, Weisbaden, Bottrop, Politz, Dresden en Dortmund

Campbell tijdens de Kerst van 1944 (foto: Marcus Theile)

Campbell maakte op 20-21 februari 1945 zijn laatste vlucht naar Dortmund die hem tijdens de terugkeer fataal werd. Hij werd 22 jaar.

Lest we forget...

Graf in Hasselt 2015 (foto: Nick Lieten)

Bron: Rudy Kenis