ALAN GRAHAM - staartschutter

 

Alan Graham werd geboren op 27 augustus 1924 in Engeland. Hij behoorde tot de Royal Air Force.

Tijdens zijn opleiding in juni 1944 in Hixon, leerde hij Barbara Kent kennen. Zij werkte in Stafford en was lid van de Woman's Auxiliary Air Force (vrouwen in dienst van de RAF). Ze was op dat moment 21 jaar.

Barbara Kent (foto: Rudy Kenis)

 

Op 21 oktober 1944 traden ze in het huwelijk. Ze konden echter slechts een tweetal weken samen spenderen als getrouwd koppel.

Graham begon zijn opleiding in N°1 AGS (Air Gunner Scheme) in Pembrey op 9 aril 1944. Aan het einde van deze opleiding stond volgende opmerking genoteerd: "... een tamelijk trage student die betere resultaten zou behalen als hij wat harder zou werken...".

In juli 1944 kreeg hij een opleiding als MUG (Mid Upper Gunner: bovenste koepelschutter) bij 30 OTU in Seighford (Hixon).

In augustus schakelde hij over naar staartschutter en verving Sergeant Silcock die oorspronkelijk de functie van staartschutter waarnam.

Na zijn huwelijk ging Graham enkele dagen in opleiding in Ingham om op 1 december 1944 nogmaals te worden overgeplaatst naar Lindholm, bij zijn definitieve bemanning.

Op 1 januari 1945 begaf hij zich samen met de ganse crew naar het 460e Squadron in Binbrook. Daar deed hij op 16 januari 1945 zijn eerste operationele vlucht boven Duitsland en kreeg er meteen zijn vuurdoop. Hij schoot tijdens deze vlucht een FW190 neer!

Graham maakte op 20-21 februari 1945 zijn laatste vlucht naar Dortmund die hem tijdens de terugkeer fataal werd. Hij werd amper 21 jaar.

 

Lest we forget...

Graf in Hasselt 2015 (foto: Nick Lieten)

Bron: Rudy Kenis