Lancastermonument in de goeren

 

Het monument in de Goeren dat opgebouwd werd met onderdelen van de Lancaster bommenwerper die hier in februari 1945 neerkwam was één van de belangrijkste elementen in de oprichting van onze vereniging.

Het opknappen en renoveren van dit monument was één van de hoofddoelen die we voor ogen hadden. Ondertussen hebben we het monument al enkele keren gerenoveerd en we plannen dit te blijven doen zolang we kunnen.

Het monument werd opgericht in 1983. Eugeen Jacobs en Victor Vandevenne bouwden deze kapel die op zondag 5 juni 1983 werd ingehuldigd door pastoor Raskin, burgemeester Putzeys, afgevaardigden van het Belgische leger en RAF-overste Fersett die een krans neerlegde ter nagedachtenis van de Engelse en Australische bemanning. De harmonie Demer en Laak bracht muzikale omlijsting, bijgestaan door Lummense schoolkinderen.

 

In augustus 2010 gingen we met enkele nieuwsgierigen op zoek naar het monument. We hadden wilde plannen om een vereniging te starten en reeds na enkele dagen stampten we War Visitors Linkhout uit de grond. We zochten en vonden het monument nog vrij makkelijk. De staat waarin we het vonden was jammer genoeg minder leuk. Het dakje miste enkele pannen, de planten en bomen hingen over het monument gegroeid, en de herdenkingssymbolen waren nagenoeg vernield.

Op 17 september 2011 gingen we met War Visitors Linkhout dan eindelijk het monument renoveren. We wilden er meteen iets prachtig van maken dus we werkten met man en macht een hele dag door. Het resultaat mocht dan ook gezien worden:

Uiteraard gingen we nadien het monument regelmatig nog eens proper maken. Zeker bij herdenkingen of bezoek van familieleden.

In 2013 deden we een tweede renovatie met WVL. We plaatsten klinkers aan het monument, verfden de poort wit en plaatsen een nieuw prachtig infobord.

 

Ook dit monument is na enkele jaren merkbaar verouderd. Doordat het monument in een bos staat hebben we een voor een robustere oplossing gezocht om de gesneuvelde te herdenken.

 

Dankzij de giften en opbrengst van de fuiven hebben we Peter Orens (Yep Art) de opdracht gegeven om een monument te maken dat de tand des tijds wel kan doorstaan. Samen zijn we tot onderstaand ontwerp gekomen. 

Met veel fierheid hebben we dit monument kunnen inhuldigen op de 75ste herdenking van de Lancastercrash in 2020.


MONUMENT KERKPLEIN LINKHOUT

Ook aan het kerkplein tegenover de kerk in Linkhout is een klein gedenkteken gewijd aan deze verschrikkelijke gebeurtenis. Een plaatje aan het oorlogsmonument 14-18 en 40-45 herdenkt de 6 bemanningsleden die omkwamen in februari 1945 in ons mooie dorpje.